GIOVANNI ARMILLOTTA ON LINE PËR SHQIPTARËT

Uploaded: July 15th, 2009

The new book of Giovanni Armillotta: Almanaku i kategorisė sė dytė (1930/2008-09) dhe i futbollit shqiptar — Almanacco della Serie B (1930/2008-09) e del calcio albanese — Yearbook of Football Second National Level (1930/2008-09) and of Albanian Soccer

Besnik Dizdari
Historia e Kampionateve të Shqipërisë. Vol. IV: Vitet 1950-1954
[The History of Albanian Football Championships. Years 1950-1954, 2005]

 

ALBANIAN FOOTBALL SEASON 1951
National Championship
Second Division

Republic Cup

National Championship
(start: January 14th; finished: July 1st, 1951)

No.
Club
P
W
D
L
A
P
Pts
1
DINAMO TIRANË
26
24
2
0
108
7
50
2
Partizani Tiranë
26
24
0
2
136
10
48
3
Puna Tiranë
26
16
3
7
61
45
35
4
Puna Shkodër
26
13
8
5
59
23
34
5
Puna Korçë
26
12
7
7
39
26
31
6
Puna Kavajë
26
14
1
11
54
38
29
7
Puna Durrës
26
10
6
10
41
55
26
8
Puna Elbasan
26
10
4
12
30
31
24
9
Puna Berat
26
9
4
13
34
60
22
10
Spartaku Shkodër
26
7
7
12
29
64
21
11
Puna Vlorë
26
6
3
17
20
59
15
12
Puna Gjirokastër
26
5
3
18
29
73
13
13
Puna Fier
26
4
3
19
18
73
11
14
Spartaku Qyteti Stalin
26
2
1
23
10
104
5


Champions of Albania: Dinamo Tiranë
relegated: none
promoted:
Dinamo Vlore, Luftëtari i Shkollës së Bashkuar e Oficerëve "Enver Hoxha" Tiranë, Puna Lezhë, Puna Lushnjë, Puna Shijak, Spartaku Korçë, Spartaku Pogradec
goals: 668; 3,7 per match
top scorer: Refik Resmja (Partizani) 59 goals (
1)

Note
(1): 28.1.1951 Puna Durrės-Partizani 0-6, 1 goal; 31.1.1951 Partizani-Puna Berat 14-0, 7 goals; 18.2.1951 Puna Gjirokastėr-Partizani 0-8, 6 goals; 25.2.1951 Partizani-Puna Fier 11-0, 7 goals; 4.3.1951 Partizani-Spartaku Qyteti Stalin 9-0, 7 goals; 2.3.1951 Puna Kavajė-Partizani 0-6, 4 goals; 21.3.1951 Partizani-Puna Elbasan 2-0, 1 goal; 25.3.1951 Puna Shkodėr-Partizani 0-2, 1 goal; 4.4.1951 Partizani-Puna Vlorė 2-0, 2 goals; 15.4.1951 Partizani-Puna Durrės 6-0, 3 goals; 18.4.1951 Puna Berat-Partizani 1-3, 2 goals; 6.5.1951 Partizani-Puna Tiranė 6-0, 3 goals; 13.5.1951 Spartak Shkodėr-Partizani 0-6, 4 goals; 20.5.1951 Partizani-Puna Gjirokastėr 7-0, 1 goal; 27.5.1951 Puna Fier-Partizani 0-6, 4 goals; 3.6.1951 Spartaku Qyteti Stalin-Partizani 0-11, 5 goals; 10.6.1951 Partizani-Puna Kavajė 2-1, 1 goal

According to International Federation of Football History & Statistics:

For goals in a season

Pos. Goals Matches Player Federation Season
1. 67 44 Archibald Mc Pherson Stark USA 1924-25
2. 66 34 Ferenc Deák Hungary 1945-46
3. 60 39 William Ralph Dean England 1927-28
4. 60 57 Héctor Horace Scotta Argentina 1975
5. 59 23 REFIK RESMJA Albania 1951
6. 59 30 Ferenc Deák Hungary 1948-49
7. 58 38 Edson Arantes do Nascimento “Pelé” Brasil 1958
8. 58 42 José Saturnino Cardozo México 2002-03
9. 57 23 Josef Bican Bohemia & Moravia 1943-44
10. 56 26 Guyla Zsengellér Hungary 1938-39
11. 55 26 Frederick Roberts Northern Ireland 1930-31

For ratio between goals and a match during a season

Pos. Ratio goals/match Goals Matches Player Federation Season
1. 2,57 59 23 REFIK RESMJA Albania 1951
2. 2,48 57 23 Josef Bican Bohemia & Moravia 1943-44
3. 2,15 56 26 Guyla Zsengellér Hungary 1938-39
4. 2,12 55 26 Frederick Roberts Northern Ireland 1930-31
5. 1,97 59 30 Ferenc Deák Hungary 1948-49
6. 1,94 66 34 Ferenc Deák Hungary 1945-46
7. 1,54 60 39 William Ralph Dean England 1927-28
8. 1,53 58 38 Edson Arantes do Nascimento “Pelé” Brasil 1958
9. 1,52 67 44 Archibald Mc Pherson Stark USA 1924-25
10. 1,38 58 42 José Saturnino Cardozo México 2002-03
11. 1,05 60 57 Héctor Horace Scotta Argentina 1975

 

Second Division

The new book of Giovanni Armillotta: Almanaku i kategorisė sė dytė (1930/2008-09) dhe i futbollit shqiptar — Almanacco della Serie B (1930/2008-09) e del calcio albanese — Yearbook of Football Second National Level (1930/2008-09) and of Albanian Soccer

 

Republic Cup

SOON...!

 

Index

© Giovanni Armillotta, 2000